Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΜΑΝΗ - ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

 ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ    MANIPEDIA  

Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΜΑΝΗ, ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΥΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ, ΝΑΟΙ, ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ: KITHIRA, ELAFONISO, ΑΝΤΙΚΙΤΗΙΡΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΡΗΤΗ, Ν. ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ Κ.Α.


Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς

ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΗ  ΜΑΝΗ


ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΗ   ΜΑΝΗ   Ή   ΚΑΤΩ   ΜΑΝΗ

Καταλαμβάνει τις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου και εκτείνεται μέχρι τις αφροντυμένες ακτές του Λακωνικού κόλπου. Η ακτογραμμή της Προσηλιακής Μάνης αρχίζει λίγο βορειότερα του Γυθείου και φθάνει μέχρι το Ταίναρο.

Βόρεια  Προσηλιακή  Μάνη
   Η ακτογραμμή της αρχίζει λίγο  βορειότερα του Γυθείου και φθάνει λίγο νοτιότερα από το  Σκουτάρι, εκτεινόμενη δε μέχρι της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου μας προσδιορίζει το τμήμα της Βόρειας Προσηλιακής Μάνης, το οποίο ουσιαστικά καλύπτουν οι τ. Δήμοι Γυθείου, Μαλευρίου και Καρυούπολης. 

Νότια  Προσηλιακή  Μάνη

   Η Ν. Προσ/κή Μάνη κατηφορίζει από τις απότομες ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου έως τα δαντελωτά ακρογιάλια που βρίσκονται λίγο βορειότερα του Κότρωνα και φθάνουν μέχρι το Ταίναρο. Την περιοχή καλύπτουν ουσιαστικά οι τ. Δήμοι της Κολοκυθιάς και της Λάγιας.





  Ο  ΓΥΡΟΣ    ΤΗΣ   ΜΑΝΗΣ
 

Η περιδιάβαση του Πυργοθώρητου και Ναοστόλιστου Μνημειακού Θεμελίου της Μάνης

 
   Καθώς η ορεσίβια τραχύτητα μάχεται την αδάμαστη κινητικότητα του πελάγους, για τον ακάματο αυτόχθονα αυτής της πατρίδας δυο τρόποι άμυνας παρουσιάζονται.
   Η μετουσίωση της ανάγκης προσφυγής στη Θεϊκή δύναμη σ’έναν οίκο ψυχής απαλλαγμένο από περίτεχνες επιτηδεύσεις και η τιτάνια ανύψωση της πέτρας ως σύμβολο ισχύος. Και οι δύο είναι μορφές ανάτασης και μύησης για ένα σεργιάνισμα στη σαγήνη της απλότητας. 

Ξακουστοί περιηγητές στη Μάνη

   Η περιδιάβαση της Μάνης ήταν μέλημα αρκετών ξακουστών περιηγητών και χαρτογράφων παγκοσμίως και σταθμός των διάσημων προσκυνητικών ταξιδίων στους Αγ. Τόπους.
    Μεταξύ αυτών που επισκέφθηκαν τον 16ο αι. είναι:  
B. Borderie, B. Bordone, J. Zwallart, H. Castela, G. Mercator, G. Rosaccio, τον 17ο αι. οι  B. Randoiph, A. Branchi, P. Rycaut, La Guilletiere, A. Locatelli, V. Coronelli, P. Pacifico, τον 18ο αι. οι  S. Pellegrin, J. Bellin, De Mirone, τον 19ο αι. οι  J. Sibtborb, J. Morrit, A. Sevin, S. Gell, F. Pouqueville, W. Leake, J. Bramsen, De Pauw, L. Dupre, W. Black, C. Swan, H. Post, F.Herve, E. Curtins κ.α.    
   Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί ανταποκρινόμενος στην προτροπή του Μανιάτικου τοπίου για μια περιπλάνηση στην Ιστορία και ένα περίπατο στο χωρόχρονο να περιδιαβεί τους 220 οικισμούς της Αχτιδωτής Μάνης. Οι οικισμοί αυτοί κατά το 78% έχουν καταγραφεί ως αξιόλογοι.  








Xαλκογραφία:  ΤΑΙΝΑΡΟ - ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ 
1688, O. Dapper
<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->









ΠΗΓΕΣ

7.Μέντης Κωνσταντίνος, 2008: Πολιτιστικά Μνημεία και Γεωπολιτισμική Κοινωνιογραφία και Οικονομία του Θαλασσοκεντρικού Πολιτισμού της Λακωνίας και της Αν. Μεσσηνίας - Κοινωνιολογία του Πολιτισμού και Πολιτισμική  Εκπαίδευση, Εκδόσεις Σμιγοπέλαγου,
 8.Μέντης Κων/νος, 2008: Πολιτισμικά και Μυθολογικά στοιχεία του Θαλασσοκεντρικού πολιτισμού της Ν. Ελλάδας - Η κοινωνικο-οικονομική διάστασή των στον Πολιτισμικό και Έναλλακτικό Τουρισμό, Πολιτισμική Εκπαίδευση, Πανεπιστημιακές και Πολιτισμικές Εκδόσεις Σμιγοπέλαγου,  Πειραιάς   

 Β. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ KΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 
1. ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ
2. ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΑΡΧΕΙΟ  ΤΟΥ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ  ΝΟΤΟΥ

Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   ΓΙΑ  ΤΗ  ΜΑΝΗ















Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ      Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ       ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527

Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 


  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 
  • ΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ Κ.Α.


                        


                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.